BAHAN2:
1) Bahan untuk kulit murtabak:
600 gm tepung gandum
1 camt garam
1 camt gula halus
2 biji telur - dipukul
125 ml susu segar
125-130 ml air
3-4 camb minyak
3-4 camb minyak sapi
minyak sapi untuk menggoreng
2) Bahan untuk inti murtabak:
2 sb minyak
2 biji bawang besar - dicincang halus
2 ulas bawang putih - ditumbuk halus
400 gm daging/ayam - dicincang halus
1-2 sb rempah kari
1-2 sb sos tomato
1-2 tangkai cili hijau - dipotong kecil (ikut citarasa)
air secukupnya
serbuk lada hitam
garam secukup rasa
5-6 biji telur - dipukul
CARA2:
1) Cara membuat kulit murtabak:
Gaulkan tiga bahan pertama.
Masukkan telur, susu dan air sedikit demi sedikit hingga adunan menjadi doh.
Uli selama 10 min hingga licin dan lembut.
Jika terlalu keras, basahkan tangan dengan air kemudian uli lagi.
Bahagikan 7 atau 8 bebola.
Letak dalam mangkuk.
Lumur dengan minyak dan minyak sapi.
Tutup dengan tuala lembab.
Biar 6-8 jam (semalaman)
2) Cara membuat inti murtabak:
Panaskan minyak.
Tumis bawang besar dan bawang putih hingga wangi.
Masukkan daging dan rempah, kacau hingga separuh masak.
Bubuh sos tomato, cili hijau dan sedikit air.
Masak dan kacau hingga daging empuk.
Tambah serbuk lada hitam dan garam.
Angkat dan biar sejuk.
Ambil sedikit lauk, gaulkan dengan sedikit telur anggaran lembab.
Seelok-eloknya, campur untuk sukatan satu murtabak saja pada satu masa.
3) Cara membuat murtabak daging/ayam:
Ambil satu doh yang telah diuli tadi.
Nipiskan doh tersebut dan letakkan di atas kuali leper (pastikan tidak terkoyak).
Sudukan inti dan lipat 4 untuk membungkus inti tadi.
Bila bahagian bawahnya keperangan, baru direnjiskan minyak sapi kemudian terbalikkan.
Pastikan api perlahan agar ia masak elok.
Tips: Kalau nak makan cepat, guna saja kulit popia pun boleh sebagai kulit murtabak.
Ihsan: http://mamaera.fotopages.c
pic: http://farm4.static.flickr
No comments:
Post a Comment