Friday, April 22, 2011

Donut..Chef li




Bahan-Bahan 

1500 gm tepung gandum 
32.5 gm yis segera 
70 - 80 gm majerin 
120 gm gula 
1 1/2 biji telur (75 gm berat) 
45 gm susu tepung 
15 gm garam 
15 gm voltex (bread softener) 
140 gm shortening 
7.5 gm baking poder 
750 gm air 
1 sudu makan ovalette 


Cara membuat 

Masukkan semua bahan kering dan ovalette dan gaul rata. 
Masukkan telu dan air dan kacau sebati 
Masukkan shortening dan majerin 
Gaul (uli) hingga sebati 
Keluarkan doh dan rehatkan 5 minit 
Canaikan setebal 1- 1.5 cm dan potong ngan pemotong donat 
Letak doh atas taburan tepung 
Biarkan doh naik dua kali ganda 
Gorengkan dan sejukkan kan 
salutkan ngan gula kastor 

Donat ni lebih lembut dan lebih gebu daripada donat biasa kerana telah ditambah dengan pelbagai bahan 
Kelembutan tahan hingga keesokkannya. 
Tempoh pemeraman mesti mengikut masa yang diberi untuk menjami mutu 
Goreng ngan api sederhana supaya masak sempurna 

Mendingin bekukan donat 

Goreng sehingga masak putih kekuningan. 
sebelum bungkus.. bekukan donat supaya bentuk asalnya kekal. 

No comments:

Post a Comment