Thursday, May 21, 2009

Roti Canai Tok Ma Pekan

Hajjah Rohani Hussein SK '72

1 kg Tepung cap sauh
620 ml air
1 sudu makan garam
1 sudu makan margerine
2 sudu makan susu pekat
Kaedah membuatnya:

1. Blend semua bahan dengan menggunakan S/J hook selama 10-15 minit.
2. Bulat2kan aduanan seperti gambar diatas. Sapukan dengan margerine dan letakkan dalam container. Masukkan kedalam peti ais.
3. Pagi, keluarkan dan canai....
4. Mula2 leperkan dulu sebelum menebar.

5. Oleh sebab tempat yang terhad Wanna tebar atas besin, pastu tarik2 supaya jadi nipis.

6. Kemudian simpul macam sanggul.


7. Langkah seterusnya ialah meleperkan sanggul tu sebelum digoreng.


8. Lihatlah hasil roti canai Tok Ma Pekan yang di buat oleh Wanna Taman Jasa.


Selamat mencuba ...... cicahlah susu pekat or gula or kari or kuah dhal or sambal tumis......

No comments:

Post a Comment